Nieuws

Helft Nederlanders wil tandarts terug in basisverzekering

Datum 22 april 2014

AMSTERDAM – Zelfs wanneer de zorgpremie er voor iedereen door zou stijgen, wil 49% van de Nederlanders dat de zorgkosten voor een bezoek aan de tandarts of fysiotherapeut terugkeren in het basispakket. Dat blijkt uit een enquête die Zorgwijzer.nl uitvoerde onder 1709 respondenten. Een derde van de respondenten zegt deze zorg nu te mijden door de hoge kosten. Slechts 18% van de ondervraagden vond dat de basisverzekering ‘klein en betaalbaar’ moet blijven.


Tandartsverzekeringen en vergoeding voor fysiotherapie waren de afgelopen jaren de populairste aanvullende verzekeringen. Alleen kinderen onder de 18 jaar krijgen deze zorg vanuit de basisverzekering vergoed  Voor tandheelkundige zorg bij volwassenen geldt dat chirurgische tandzorg wel uit het basispakket komt, al wordt hiervoor eerst het eigen risico van de verzekerde aangesproken. Ook kan er in bijzondere gevallen, zoals bij een ernstige ontwikkelingsstoornis of afwijkingen van de mond, sprake zijn van vergoeding uit het basispakket. De vergoedingen die consumenten willen zien terugkeren in de basisverzekering, betreft dus die voor PMO’s, het vullen van caviteiten en vergelijkbare ‘eenvoudige’ mondzorg. (Bron:Zorgwijzer.nl)


Tandartspraktijk van den Berg in een nieuw jasje gestoken

Datum 20 februaril 2014

Begin februari zijn wij een week dicht geweest omdat we een kleine verbouwing hebben gehad. Er zijn drie nieuwe behandelstoelen geplaatst en de vloer op de begane grond en de trap is volledig vernieuwd. We zijn erg blij met het resultaat. Hieronder ziet u drie kleine foto’s hoe het geworden is. Vlnr: Kamer 1, Vloer; Kamer 2; Kamer 3.

Wat kost een behandeling bij de tandarts? Bereken nu!

Datum 19 maart 2014 Geplaatst door Mark Reacties 1

Iedereen gaat wel eens naar de tandarts. De een alleen voor een jaarlijkse controle en de ander voor wat meer compliceerde behandelingen, zoals het laten zetten van een kroon of voor het trekken van een tand of kies. Maar wat kost nou eigenlijk een specifieke behandeling bij de tandarts? Om aan de vraag te voldoen is er vanaf heden op ZorgWijzer.nl een tandartstool te vinden die de kosten voor je berekent.

Uiteraard kunnen de kosten van jouw eigen tandarts variëren met die uit de tool, ook omdat er in sommige gevallen andere verrichtingen nodig zijn om een tandheelkundig probleem tot een goed einde te brengen. We spreken daarom van een marktconform tarief.

Ondanks dat het niet meer mogelijk is om over te stappen en dus een tandartsverzekering af te sluiten, kan het handig zijn om alvast te weten wat je denkt kwijt te zijn aan tandartskosten in het lopende jaar. Enerzijds als je hiervoor verzekerd bent, geldt er een maximale vergoeding waar je rekening mee moet houden. En als je geen tandartsverzekering hebt, kun je achterhalen hoeveel je moet gaan betalen voor bepaalde behandelingen.

Enkele korte gegevens uit de tool: een periodieke controle en gebitsreiniging kosten beiden 20 euro per keer.

Het maken van een röntgenfoto kost gemiddeld 15 euro per foto en voor een kroon betaal je al snel 517 euro.

Bereken hier jouw tandartskosten: www.zorgwijzer.nl/zorgvergelijker/tandartskosten

Team van den Berg versterkt met twee nieuwe mondhygiënisten

Datum 1 maart 2014

Naast onze vertrouwde mondhygiënisten Irene en Kerstin, is vanaf 1 maart ons team versterkt met twee nieuwe mondhygiënisten. Op de woensdag is Murjana aanwezig en Surur is er op de donderdag en de vrijdag. Zo kunt u nu elke dag van de week bij de mondhygiëniste terecht en zijn de wachttijden aanzienlijk verkort.  Wij zijn erg blij dat deze twee enthousiaste mondhygienisten ons team hebben versterkt. Omdat de mondhygiënisten en tandartsen binnen dezelfde praktijk werken, zijn de interne lijntjes erg kort. Zo houden wij elkaar scherp wat de behandeling voor u ten goede zal komen.


Spoeddienst pinksterweekend 06-06-2014 tot en met 09-06-2014

Datum 6 juni 2014

DORDRECHT - Dit weekend kunt u bij ons terecht voor pijnklachten en andere tandheelkundige ongemakken welke niet tot na het pinksterweekend kunnen wachten. Wij hebben zaterdag, zondag en maandag een spreekuur tussen 15:00 en 16:00 waar u zonder afspraak terecht kunt. Voor zeer ernstige spoedklachten (uitsluitend uitgeslagen tanden en kiezen en nabloedingen) kunt u ons bereiken via 0900-6171684.


Wij zijn van 4 augustus tot en met 22 augustus zijn wij gesloten ivm onze vakantie.

Datum 13 juni 2014

DORDRECHT - Van maandag 4 augustus tot en met vrijdag 22 augustus zijn wij gesloten ivm onze zomervakantie. Onze automatische telefoonbeantwoorder helpt u verder. Enkele collega’s uit de omgeving zullen u in die periode tandheelkundig verder helpen indien nodig. Vanaf maandag 24 augustus staan wij weer voor de volle 100% voor u klaar. Voor spoedgevallen kunt u gebruik maken van het spoednummer: 0900-6171684. De dienstdoende tandarts zal u dan verder helpen.

Spoeddienst van 30 januari tot 6 februari voor Tandartspraktijk van den Berg

Datum 31 januari 2015

DORDRECHT - Dit weekend en komende week kunt u bij ons terecht voor pijnklachten en andere tandheelkundige ongemakken welke niet tot kunnen wachten tot u bij uw eigen tandarts terecht kunt. Wij hebben zaterdag, zondag en maandag een spreekuur tussen 15:00 en 16:00 waar u zonder afspraak terecht kunt. Voor zeer ernstige spoedklachten (uitsluitend uitgeslagen tanden en kiezen en nabloedingen) kunt u ons bereiken via 0900-6171684. De dienst eindigt voor ons op 6 februari om 8:00.

Vrouwen beoordelen partner op gebit

Datum 12 maart 2015

NIEUWEGEIN – Meer dan de helft van de Nederlanders heeft weleens een slechte adem. Vrouwen besteden meer aandacht aan een stralende lach en een frisse adem dan mannen. Bovendien beoordelen zij een potentiële partner op zijn (of haar) mondgezondheid. Dat blijkt uit een recent onderzoek door mondhygiënisten Yvonne en Bram Buunk.

Aan het onderzoek, dat werd gepresenteerd op het FDI Wereldcongres in India, werkten 1677 personen vanaf 18 jaar mee. Vrouwen bleken alerter te zijn op een slechte adem dan mannen. Angst voor sociale afwijzing speelt daarbij een grote rol. Hoewel mannen en vrouwen even vaak de mondzorgpraktijk bezoeken, lijkt de laatste groep zich meer bewust van het belang van goed poetsen en het schoonmaken tussen de tanden en kiezen. Vrouwen verzorgen hun mond beter én beoordelen anderen op hun mondverzorging. Zo gaven vrouwen vaker aan een potentiële partner af te wijzen wanneer deze een slechte adem heeft.

Van 16 t/m 21 maart is het de Week van de Mondhygiënist. De Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM) stelt dat de mondhygiënist dé mondzorgprofessional is die kan helpen bij een slechte adem of bloedend tandvlees. Ook voor preventie en hulp bij het voorkomen van problemen in de mond kunnen patiënten bij de mondhygiënist terecht. In de Week van de Mondhygiënist kunnen patiënten een gratis mondzorgadvies krijgen bij leden van de NVM, de initiatiefnemer van de week. Op www.weekvandemondhygienist.nl staat een overzicht van de deelnemende mondzorgpraktijken.

Het onderzoek “Fear of social rejection and oral self-care in men versus women” is verschenen in International Dental Journal (februari 2015).

(bron: NVM)

Decaan ACTA: “Tandzorg hoort in basisverzekering”

Datum 26 maart 2015

AMSTERDAM – Een kroon kan een betere behandeling zijn dan het plaatsen van een grote vulling, maar is ook kostbaar. Wat als de patiënt de kroon niet kan betalen, moet dan de tand worden getrokken? Om dit soort onmogelijke afwegingen te voorkomen, moet tandheelkundige zorg terug in de basisverzekering. Dat stelt prof. dr. Albert Feilzer, decaan van ACTA, in een interview met tandarts.nl.

“Een vulling is weliswaar goedkoper, maar de kwaliteit van deze oplossing is minder,” vervolgt Feilzer tegen tandarts.nl. “Er volgt dan een discussie tussen patiënt en tandarts over de kwaliteit die de patiënt zich kan permitteren. Die discussie moet gevoerd worden in de Tweede Kamer en niet in de behandelkamer.”

De opvallend uitgesproken ACTA-decaan trekt tijdens het interview een parallel met andere vakgebieden in de gezondheidszorg. “Stel dat iemand een kunstknie nodig heeft, waarbij de behandeling € 3.000 kost. Als de orthopedisch chirurg dan vraagt of de patiënt dat kan betalen en het antwoord luidt negatief, dan zal de orthopedisch chirurg niet zeggen: dan amputeren we je been!” Feilzer is van mening dat het grootste deel van de mondzorg niet afhankelijk mag zijn van de financiële mogelijkheden van de patiënt en daarom in de basisverzekering hoort. Hij vindt de discussie daarover onbehoorlijk. “De patiënt kan een behandeling van € 800 bij de tandarts niet betalen, maar een dag later krijgt dezelfde patiënt een harttransplantatie van € 20.000 voor niets. Tandheelkunde is net zo duur als huisartsgeneeskunde en kan prima voor 100% in de basisverzekering.”

Het beroep dat nu op de patiënt wordt gedaan om tandartsbehandelingen zelf te betalen, is te groot, aldus Feilzer. “Een groot deel van de bevolking kan een dergelijk risico niet dragen. Een ander deel houdt überhaupt geen rekening met een dergelijk risico.” Zo krijgt Feilzer regelmatig de vraag of men zich aanvullend moet verzekeren voor de tandarts en of men er dan de kosten uithaalt. Zijn tegenvraag is dan of men de kosten van de brandverzekering er al uit heeft gehaald. “Een verzekering beoogt het risico weg te nemen voor schade waarvan je wenst dat die je nooit overkomt.”        (bron: tandarts.nl)

'Relatie tussen stress moeder en slecht gebit kind aangetoond'

Datum 20 september 2015

"De kwaliteit van het leven van de moeder heeft effect op het gebit van hun kinderen", concluderen de onderzoekers. Zij analyseerden de gegevens van meer dan 700 Amerikaanse kinderen tussen de twee en zes jaar oud en hun moeders tussen de 30 en 36 jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van King's College London, meldt NDTV.

Hieruit bleek dat gaatjes vaker voorkomen bij kinderen wiens moeders veel stress hebben. De tandartsbezoeken worden minder frequent hoe meer stress de moeder heeft. Deze kinderen krijgen bovendien vaker ongezondere voeding met veel suikers, wat ook zorgt voor meer gaatjes.

In het onderzoek is ook aangetoond dat kinderen van gestreste moeders vaker geen borstvoeding hebben gehad.

Bron: nu.nl


Ook suikervrije zoetigheid schadelijk voor gebit

Datum 19 januari  2016

MELBOURNE – Consumenten gaan steeds bewuster om met de keuze voor (fris)dranken, snoep of gebak. Helaas blijkt kiezen voor suikervrij niet per se het gezondere alternatief, ook niet voor het gebit. Uit recent Australisch onderzoek blijkt dat zowel suikerhoudende frisdranken als hun suikervrije variant forse tanderosie kunnen veroorzaken. De suikervrije variant bevat namelijk nog altijd een hoge concentratie aan (toegevoegde) zuren.

Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne testten 23 verschillende soorten drankjes, waaronder frisdrank en sportdrankjes. Ze ontdekten dat drankjes met een lage pH en zure toevoegingen (bijv. citroenzuur) meetbare schade aan het glazuur van tanden aanbrachten, zelfs wanneer de drank suikervrij was. Het merendeel van de geteste drankjes zorgde dat het glazuur 30 tot 50% zachter werd. Daarnaast werd aangetoond dat zowel suikerhoudende als suikervrije drankjes, ook mineraalwaters met een toegevoegde smaak, significante erosie van het glazuur veroorzaakten. De in vitro geteste tanden vertoonden na blootstelling aan de drankjes meetbaar gewichts- en oppervlakteverlies.

“Veel mensen weten dat minder suiker eten en drinken gunstig is voor je tanden,” zegt professor Eric Reynolds, hoofd van het onderzoeksinstituut waar de studie werd uitgevoerd. “Maar het is niet bekend dat suikervrije drankjes of eten met een zure samenstelling net zo schadelijk kunnen zijn voor je tanden, doordat ze tanderosie veroorzaken.” Op basis van de onderzoeksresultaten dringt Reynolds’ onderzoeksinstituut nu aan op betere regulering voor etiketinformatie van dergelijke drankjes. “We hadden suikervrije drankjes die ‘Tandvriendelijk’ op het etiket hadden staan, maar wel degelijk erosie veroorzaakten.”

De onderzoekers adviseren verpakkingen van (fris)dranken niet alleen op de aanwezigheid van suiker te controleren, maar ook op zure toevoegingen zoals citroenzuur (E330) of fosforzuur (E338). Tevens adviseren ze de mond te spoelen met water en minstens een uur te wachten met tandenpoetsen na het drinken of eten van zure voedingsmiddelen.
Het volledige onderzoeksverslag en het advies aan de (Australische) overheid en bevolking is terug te lezen op www.oralhealthcrc.org.au.


Nieuwe richtlijn: geen antibioticaprofylaxe bij tandartspatiënt met gewrichtsprothese

Datum 5 juli 2016

"UTRECHT – Patiënten die een gewrichtsprothese hebben en een mond- of tandheelkundige ingreep ondergaan, hoeven géén antibiotische profylaxe te krijgen om een infectie aan de prothese te voorkomen. Dit is de belangrijkste boodschap van een richtlijn die orthopeden en tandartsen gezamenlijk hebben opgesteld, meldt Medisch Contact.


Het was al jaren een punt van discussie: is het nu wel of niet zinvol om antibiotica te geven voordat iemand met een gewrichtsprothese in de tandartsstoel gaat zitten? In 2013 laaide de discussie fel op, toen huisarts Monique van Montfort en orthopeed San Oei in Medisch Contact schreven over de regionale richtlijn die ze hadden opgesteld. Zij vonden de bestaande adviezen, in de consensus Totale Heupprothese, niet eenduidig. Door meerdere tandartsen en orthopeden werd bij de Nederlandse Orthopaedische Vereniging aangedrongen op een nieuwe richtlijn, specifiek gericht op antibioticaprofylaxe bij tandheelkundige ingrepen bij patiënten met een gewrichtsprothese.

Die richtlijn is er nu, en de conclusie is helder: niet doen, die antibiotica. Hoogleraar orthopedie Geert Walenkamp was betrokken bij het opstellen. Allereerst werd gezocht naar het bewijs voor het effect van antibiotica bij het voorkomen van hematogene prothese-infecties. Er zijn echter geen goede vergelijkende trials gedaan om hierover een conclusie te kunnen trekken. Walenkamp: “Er zijn wel wat observationele studies, en het enige wat we daaruit kunnen concluderen is dat het niet bewezen is dat antibiotica geven zinvol is. Maar daarmee is nog niet bewezen dat het níet zinvol is.”


De commissie besloot daarom de richtlijn onder andere te baseren op wat er bekend is over pathofysiologie. Dat er bij tandheelkundige behandelingen bacteriën in de bloedbaan komen, is bijvoorbeeld een feit. Maar dat gebeurt net zo goed bij flossen of kauwen. Het is onwaarschijnlijk dat de hoeveelheid bacteriën bij een ingreep zoveel groter is, dat deze tot een infectie zou leiden. Daarvoor is volgens de opstellers van de richtlijn een sepsis nodig. Ook twee risicofactoren die vaak genoemd werden als reden om toch antibiotica te geven, namelijk bloedverlies bij de behandeling en een protheseleeftijd van minder dan twee jaar, zijn dat volgens de opstellers eigenlijk niet. Walenkamp: “Voor beide factoren geldt dat ze ooit zonder enige bewijsvoering zijn geïntroduceerd, en het staat niet vast dat ze de kans op een infectie vergroten.”


Zelfs voor patiënten met een verlaagde afweer zijn antibiotica niet zonder meer nodig. Walenkamp: “Patiënten die onder behandeling staan vanwege bijvoorbeeld een ernstige granulocytopenie, lopen bij invasieve ingrepen mogelijk wel een verhoogde kans op infecties, maar niet alleen van de gewrichtsprothese. Bij hen is het aan de oncoloog, als behandelaar van de granulocytopenie, om wel of geen profylaxe voor te schrijven.”


Is het wel verstandig om voorafgaand aan het plaatsen van een gewrichtsprothese het gebit te saneren? “Dat is nog een lastige vraag,” aldus Walenkamp. “We weten dat er een verband bestaat tussen de staat van het gebit en de algehele gezondheid. Er is te weinig bewijs om een sanering te verplichten, maar wij vinden het wel verstandig om mensen op het belang van goede mondhygiëne en tandheelkundige controle te wijzen. We kunnen niet bewijzen dat we daarmee infecties voorkomen, maar het kost weinig en kan alleen maar gunstig uitpakken.”

De volledige richtlijn is terug te lezen in de Richtlijnendatabase, onder ‘Antibioticaprofylaxe bij gewrichtsprothese’.

Bron: (Medisch Contact).


Spoeddienst van 9 september tot 16 september bij Tandartspraktijk Van den Berg & Stolwijk

Datum 9 september 2016

DORDRECHT - Dit weekend en komende week kunt u bij ons terecht voor pijnklachten en andere tandheelkundige ongemakken die niet kunnen wachten tot na het weekend of de volgende ochtend. Wij hebben zaterdag en zondag een spreekuur tussen 15:00 en 16:00 waar u zonder afspraak terecht kunt. U kunt u ons de gehele week bereiken via 0900-6171684. De dienst eindigt voor ons op 16 september om 8:00.

Tandpasta goedkoper dankzij rechter

Datum 15 november  2016

DEN HAAG - Tandpasta wordt een stuk goedkoper door een uitspraak van de Hoge Raad, de hoogste rechter van het land. Die besliste vrijdag in een langlopende zaak dat tandpasta een geneesmiddel is. Hierdoor hoeft er maar 6 procent btw over betaald hoeft te worden, in plaats van 21 procent. De uitspraak geldt tevens voor zonnebrandcrèmes. De zaak was aangespannen door een winkelier.

De Hoge Raad redeneert als volgt: tandpasta heeft bestanddelen als fluoride die gaatjes voorkomen, beschermen tegen tandbederf en bijdragen aan de genezing van geïrriteerd tandvlees. Het is daarom een preventief geneesmiddel. Zonnebrandcrème bevat op zijn beurt UVA- en UVB-filters die verbranding van de huid door zonnestraling voorkomen, en is dus ook een geneesmiddel.

Verschillende grote drogisterijketens zeggen op korte termijn de prijzen te zullen verlagen vanwege de uitspraak. Bij Kruidvat en Trekpleister worden de eerste prijsverlagingen direct doorgevoerd, zegt een woordvoerster. “Wij geven het voordeel door aan onze klanten. Het past niet bij een voordeeldrogist om dit zelf te houden.” Ook concurrenten DIO en DA adviseren franchisers om de btw-verlaging door te berekenen. Etos gaat de prijs van de producten van het eigen merk verlagen.

Als winkeliers de btw-verlaging geheel doorberekenen, komt dat neer op een prijsverlaging van ruim 12 procent. Een tube tandpasta van bijvoorbeeld 2 euro gaat dan 1,75 euro kosten.

(bron: NOS)


'Ernstige tandvleesontsteking zou kunnen wijzen op diabetes'

Datum 08 maart 2017

Een slechte conditie van het tandvlees zou kunnen wijzen op een lichamelijke ziekte. Zo zou parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) een bewijs kunnen zijn van diabetes mellitus (suikerziekte).Tandartsen zouden zich hier beter bewust van moeten zijn, zodat zij een rol kunnen spelen in het signaleren van diabetes. Dat stelt onderzoeker Wijnand Teeuw op basis van zijn promotieonderzoek, dat hij deed voor het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam.

Door de afwezigheid van klachten in het beginstadium, wordt suikerziekte in de regel pas na jaren vastgesteld. Naar schatting een derde van de mensen met diabetes mellitus weet dit niet. "Op het moment dat de diagnose gesteld wordt, heeft de ontregelde bloedsuikerspiegel vaak al tot onherstelbare schade geleid aan bloedvaten en organen. Schade die uiteindelijk ernstige complicaties geeft later in het leven", vertelt Teeuw.

Volgens de onderzoeker zijn aanwijzingen die al in een vroeg stadium duiden op de aanwezigheid van diabetes dan ook meer dan gewenst. "Omdat parodontitis een van de complicaties is van diabetes, zou de aanwezigheid ervan kunnen fungeren als een vroege aanwijzing", aldus de onderzoeker.

Vingerprik-methode

Met behulp van een nieuwe gevalideerde vingerprik-methode mat Teeuw de geglycosyleerde hemoglobine (HbA1c)-waarden bij in totaal 313 parodontitispatiënten, waarvan 78 kampten met een ernstige vorm. "Bij een op de vijf mensen met ernstige parodontitis vond ik verhoogde HbA1c-waarden. Die verhoogde waarden duiden op de aanwezigheid van diabetes. De patiënten waren hier niet van op de hoogte", aldus Teeuw. Op basis van zijn bevindingen concludeert de onderzoeker dat tandheelkundige praktijken van groot belang kunnen zijn bij het screenen van deze volksziekte.

Door: NU.nlVaker gingivale regressie en tandfracturen door mondpiercing

Datum 16 mei 2017

AMSTERDAM – Mensen met een mondpiercing lopen een groter risico op gingivale regressie of tandfracturen. Dat concludeert mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos, die de gevolgen van mondpiercings onderzocht en op het onderwerp promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

De complicaties die kunnen optreden bij een mondpiercing variëren van een zwelling van de tong na het zetten van de piercing, tot ernstige, mogelijk zelfs levensbedreigende bijwerkingen. Gingivale regressie is de meest beschreven complicatie. Ook komen tandfracturen veelvuldig voor, als gevolg van het spelen met de piercing of het tegen de tanden tikken van het sieraad tijdens eten of praten.

Hennequin-Hoenderdos raadt het plaatsen van een mondpiercing af voor wie een gezonde mond wil behouden. “Mocht de wens voor een mondpiercing ondanks dit advies toch aanwezig blijven, kies dan een professionele piercer met kennis over de juiste verzorging om de mond gezond te houden,” adviseert de promovenda. Het risico op schade aan het gebit wordt verminderd door een geschikte lengte van de piercing en door het sieraad op de juiste plek te laten plaatsen.

“Mondzorgprofessionals kunnen een belangrijke rol spelen bij het geven van informatie over mondpiercings en de verzorging daarvan. Het periodiek mondonderzoek is bij uitstek geschikt om schade als gevolg van de mondpiercing tijdig te ontdekken,” aldus Hennequin-Hoenderdos. De promovenda onderzocht verder verschillende mondverzorgingsproducten in relatie tot tandvleesbeschadigingen. Het blijkt dat ook als gevolg van de dagelijkse mondverzorging kleine wondjes aan het tandvlees kunnen ontstaan. Conclusie blijft echter dat dagelijkse zelfzorg met diverse mondhygiënische hulpmiddelen het allerbelangrijkst is om de mond gezond te houden.

Hennequin-Hoenderdos verdedigt haar proefschrift getiteld ‘Prevention of Gingival Trauma: Oral Hygiene Devices and Oral Piercings’ op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam.

(bron: ACTA)


Als troste ouders kunnen wij u mededelen dat Olaf is geboren.

Datum 2 november 2017

Op 2 november 2017 zijn wij (Tanja van den Berg en Tim Stolwijk) de trotse ouders geworden van onze zoon Olaf.

Olaf is ‘s ochtends om 8:00 precies geboren en woog 3574 gram bij de geboorte.


Behoud eigen dentitie van belang voor totale mondgezondheid

Datum 14 september 2018

Promotie P. Rijkschroeff,

Uit het promotieonderzoek van Patrick Rijkschroeff blijkt dat mensen die hun eigen gebit nog bezitten meer neutrofielen, de meest voorkomende witte bloedcellen in de mond, hebben dan edentaten met een gebitsprothese. Neutrofielen gaan actief aanvallen tegen van onder andere bacteriën en schimmels in de mond. Rijkschroeff meent dat hiermee het belang van het behoud van een eigen gebit is aangetoond.

In zijn promotieonderzoek bracht Rijkschroeff de aanwezigheid en de werking van orale neutrofielen in kaart. Zo helpen neutrofielen met het fagocyteren van een toegenomen hoeveelheid bacteriën de mond zo gezond mogelijk te houden. Ook scheiden ze moleculen uit die bacteriën kunnen doden en meehelpen om de balans in de mond normaal te houden. Rijkschroeffs onderzoek toonde aan dat er een andere set genen wordt 'aangezet' in relatie tot de ontwikkeling van de parodontitis. De neutrofielen hebben ook een potentiële dirigerende functie: de extra genactiviteit heeft een signalerende en aantrekkende rol voor andere componenten van het immuunsysteem.

Op 14 september 2018 promoveerde Patrick Rijkschroeff aan de Universiteit van Amsterdam op zijn proefschrift 'Characterization of polymorphonuclear neutrophils in the oral cavity'. Promotor was prof. dr. B.G. Loos en copromotor was dr. E.A. Nicu.


(Bron: ACTA Wetenschapsnieuws, september 2018)Famed en Infomedics gaan samenwerken, per 11 april ontvang u de rekening via Infomedics

Datum 15 april 2019

Wanneer u bij ons op afspraak bent geweest, bent u gewend om de rekening van Famed te ontvangen. Deze organisatie is samengegaan met Infomedics. Onze rekeningen worden daarom vanaf 11 april door Infomedics verstuurd.

Rekeningen van Infomedics

Na uw behandeling in onze praktijk, controleert Infomedics of deze gedekt wordt door uw zorgverzekering.  Wanneer u niet (volledig) verzekerd bent voor de behandeling stuurt Infomedics u een rekening.


Uw rekening betalen
U heeft 30 dagen de tijd om de rekening te betalen. Betaalt u via internetbankieren, let er dan op dat u de betaalgegevens gebruikt die op deze rekening staan. U kunt ook de QR-code die op de rekening staat scannen met uw mobiele telefoon. U wordt dan direct naar uw iDEAL betaalpagina geleid. Alle betaalgegevens zijn al netjes voor u ingevuld, waardoor u alleen nog akkoord hoeft te geven op de betaling.


Digitale rekening

Als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn, kunt eenvoudig uw rekeningen betalen en inzien via het patiëntportaal van Infomedics. U ontvangt uw rekening niet meer per post en spaart zo het milieu. Wilt u het gemak van het online portaal? Klik hier voor uitleg over het aanmaken van een account.

Vragen over uw rekening

Op de website van Infomedics vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen. Ook kunt u op de website via de rekeningchecker snel en eenvoudig controleren of uw rekening al is betaald. Komt u er niet uit, dan kunt op werkdagen tussen 09.00 – 17.00 uur bellen met de Servicedesk van Infomedics via telefoonnummer 036 – 20 31 900.


CORONAVIRUS: In verband met het corona virus in Nederland zijn wij uitsluitend beschikbaar voor spoedzorg. Reguliere zorg is opgeschort.

Datum 16 maart 2020,

Het zal u uiteraard niet ontgaan zijn dat ons land momenteel in de greep is van het corona virus. Om de verspreiding van dit virus zoveel mogelijk te voorkomen en zo onze samenleving te beschermen, dient iedereen passende maatregelen te nemen.

Voor uw en onze veiligheid hebben wij als tandartspraktijk vanuit onze branchevereniging het dringende advies gekregen om te sluiten, en uitsluitend spoedzorg te verlenen aan niet- corona patienten. Het is op dit moment van het grootste belang om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken en daarmee de verspreiding van het virus af te remmen. Deze maatregel is in ieder geval geldend tot 6 april.

Heeft u een spoedklacht zoals pijn, nabloeding, ontsteking of trauma, dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen voor behandeling. Indien u verkoudheidsklachten heeft, hoest, koorts heeft of andere ziekteverschijnselen die kunnen duiden op het corona virus, verwijzen we u door naar de GGD. Die kan zorg dragen voor behandeling in het ziekenhuis Erasmus EMC. Wij mogen u dan niet zelf behandelen, daar wij hiervoor niet de juiste beschermende middelen hebben.

 

Wij willen u vragen om zelf weer contact met ons op te nemen voor het maken van een afspraak als deze crisis voorbij is. We vragen uw begrip voor extra wachttijden bij het maken van een nieuwe afspraak.  

Excuses voor het ongemak en dank voor uw begrip. Samen hopen we de strijd tegen dit virus snel te overwinnen om zo de schade voor iedereen te beperken.

Met vriendelijke groet,

Team Tandartspraktijk Van den Berg & Stolwijk

Actuele informatie mbt het Coronavirus in relatie met de mondzorg: www.knmt.nl/corona

 


CORONAVIRUS: In verband met het corona virus in Nederland zijn wij uitsluitend beschikbaar voor spoedzorg. Reguliere zorg in ieder geval opgeschort tot en met 13 april.

Datum 6 april 2020

 De beroepsorganisaties KNMT, ANT, NVM-mondhygiënisten en ONT hebben onlangs de Commissie Leidraad Mondzorg Corona ingesteld die de beroepsgroep op korte termijn zal voorzien van eenduidige adviezen rondom infectiepreventie gedurende de coronacrisis. De gezamenlijke mondzorgkoepels roepen tandartsen, mondhygiënisten en tandprothetici op om vooralsnog  tot en met Pasen (maandag 13 april) alleen spoedeisende hulp te bieden aan patiënten die niet besmet zijn met het coronavirus, en de reguliere zorgverlening tot die tijd te blijven staken.

Wanneer wij u meer duidelijkheid kunnen verschaffen zullen wij dit kenbaar maken op onze website. Vooralsnog is bovenstaande van toepassing en wachten wij de adviezen af can de Commissie Leidraad Mondzorg Corona voordat wij onze werkzaamheden weer uitbreiden.

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag vanaf 10:00 telefonisch bereikbaar.Advies koepels verlengd: tot 20 april alleen spoedzorg niet-coronapatiënten

Datum 14 april 2020

De gezamenlijke mondzorgkoepels roepen tandartsen, mondhygiënisten en tandprothetici op om vooralsnog tot maandag 20 april alleen spoedzorg en semi-spoedzorg te bieden aan patiënten die niet besmet zijn met het coronavirus, en de reguliere zorgverlening tot die tijd te blijven staken. Ze geven dit advies in afwachting van het advies van de Commissie Leidraad Mondzorg Corona. Volgende week zullen wij u informeren over de periode na 20 april en het advies van de commissie.

Heeft u een spoedklacht zoals pijn, nabloeding, ontsteking of trauma, dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen voor behandeling. Indien u verkoudheidsklachten heeft, hoest, koorts heeft of andere ziekteverschijnselen die kunnen duiden op het corona virus, verwijzen we u door naar de GGD. Die kan zorg dragen voor behandeling in het ziekenhuis Erasmus EMC. Wij mogen u dan niet zelf behandelen, daar wij hiervoor niet de juiste beschermende middelen hebben.

Wij zijn dinsdag 14 april  tot en met vrijdag 17 april vanaf 10:00 telefonisch bereikbaar.

Minister Van Rijn nadrukkelijk gevraagd om het advies inzake de hervatting reguliere werkzaamheden op 20 april op te schorten tot na de persconferentie van de minister-president a.s. dinsdagavond 21 april.

Datum 20 april 2020.

In de afgelopen weken is een gezamenlijke koers ingezet om mondzorgpraktijken en mondzorgverleners voor te bereiden op het hervatten van de reguliere werkzaamheden. Vandaag heeft VWS haar waardering uitgesproken voor de Leidraad en aangegeven dat RIVM en IGJ op zeer korte termijn zullen reageren en dat een dergelijke Leidraad voorwaarde is om werkzaamheden te hervatten.

Mondzorgpraktijken en mondzorgverleners zijn door het volgen van de Leidraad in staat zich voor te bereiden om op gepaste en verantwoorde wijze de reguliere werkzaamheden te hervatten. VWS heeft ons vandaag laten weten de Leidraad zeer te waarderen, maar heeft tevens op verzoek van minister Van Rijn nadrukkelijk gevraagd om het advies inzake de hervatting reguliere werkzaamheden op 20 april op te schorten tot na de persconferentie van de minister-president a.s. dinsdagavond 21 april.


CORONAVIRUS: Mondzorgpraktijken kunnen reguliere zorg weer hervatten.

Datum 22 april 2020,

Het zal u uiteraard niet ontgaan zijn dat ons land momenteel in de greep is van het corona virus. Om de verspreiding van dit virus zoveel mogelijk te voorkomen en zo onze samenleving te beschermen, dient iedereen passende maatregelen te nemen.

Wij zijn beperkt open voor reguliere patiëntenzorg. Het beleid dat we volgen is dat we alleen mensen in de praktijk toelaten waarvan we met vrij grote zekerheid weten dat ze gezond zijn. Mocht er de komende tijd iets wijzigen in uw gezondheid en u op één van de volgende vragen 'ja' antwoordt dan verzoeken wij u om uw afspraak te annuleren.


Heeft u nu corona?

Heeft u nu huisgenoten/gezinsleden met corona?

Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38ºC)

Heeft u huisgenoten/gezinsleden met deze symptomen?

Bent u in thuisisolatie?

Woont u in een verpleeghuis of instelling voor mensen met een verstandelijke beperking?


Omdat handhygiëne bij deze virusuitbraak een belangrijk bron van besmetting blijkt te zijn, zullen wij u bij betreden van de praktijk vragen uw handen te desinfecteren met handalcohol bij de balie. We verzoeken u daarna uw gezicht en zaken zoals telefoons niet meer aan te raken. In de wachtruimte en bij het maken van afspraken proberen we met elkaar zo goed mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren die door de Rijksoverheid wordt geadviseerd.

 

Nog wat extra aanwijzingen:

Kom niet te vroeg, dus liefst vlak voor de afspraaktijd bij ons binnen.

Volg de aanwijzingen van ons personeel op.

Kom alleen naar uw afspraak, indien strikt noodzakelijk mag maximaal 1 ouder of begeleider meekomen.


Wij zullen u ontvangen met een glimlach maar u de hand niet schudden.


Voor sommige behandelingen zullen we u 1 minuut laten spoelen.


In de behandelkamer houden we ons aan de Richtlijn Infectiepreventie in Mondzorgpraktijken en hebben we aanvullende hygiënemaatregelen genomen.


Bij voorbaat dank voor uw medewerking.


Met vriendelijke groet,


Tandartspraktijk van den Berg & Stolwijk


 


BABYNIEUWS: Op 2 juni zijn tandarsen Tanja van den Berg en Tim Stolwijk de trotse ouders geworden van Jens.

Datum 12-06-2020

Vol trots kunnen wij u mededelen dat Tanja en Tim op 2 juni trotse ouders zijn geworden van hun tweede zoon Jens. Jens is om 11:39 geboren, woog 3472 gram en was 50cm lang. Moeder en zoon maken het goed.

De komende tijd zal Tim Stolwijk in zijn werkzaamheden worden bijgestaan door twee bevriende tandartsen gedurende het zwangerschapsverlof van Tanja van den Berg. Patrick Rijkschroeff zal enkele maandagen en donderdagen aanwezig zijn. Thanasis Gatz zal enkele vrijdagen aanwezig zijn.
Vanaf doorbreken eerste tandje naar de tandarts? Ja!

Datum 10 april 2021.

De KIMO-richtlijn Mondzorg voor jeugdigen beveelt aan dat kinderen vanaf het doorbreken van het eerste tandje naar de tandarts gaan. Maar waarom is dat nu zo belangrijk? Wij zetten 5 redenen voor je op een rij.

1.       Poetsgewoonten

Voor ouders is het een grote uitdaging om het eerste melktandje te poetsen. Ouders kunnen zich afvragen of ze goed poetsen en hoe vaak ze moeten poetsen. De tandarts kan u hierbij helpen door de juiste poetstechniek te laten zien en bijvoorbeeld welke tandpasta geschikt is voor het kindergebit.

2.       Vroegtijdig inschatten van mondproblemen

Als het kind op vroege leeftijd naar de tandarts gaat, kan de tandarts eventuele problemen zoals cariës, vertraagde ontwikkeling van het gebit of afwijkende slikgewoonten signaleren. Het komt vaker voor dat de tandarts een kind van 2 jaar in de stoel heeft waarbij een caviteit (gaatje) wordt geconstateerd. Deze caviteit had voorkomen kunnen worden als het kind eerder was gekomen. Hierbij had de tandarts instructie en voorlichting aan de ouders kunnen geven over bijvoorbeeld de poetstechniek.

3.       Drink- en eetmomenten

Bij het doorbreken van het eerste melktandje is het al belangrijk om te weten hoeveel eet- en drinkmomenten het kind dagelijks mag hebben. Oók omdat het kind vaker van voeding wisselt, is het belangrijk om door de tandarts de drink- en eetmomenten uit te laten leggen.

4.       Kosten

Veel ouders weten nog steeds niet dat de routine mondzorgkosten van kinderen tot 18 jaar volledig wordt vergoed vanuit de basisverzekering van de ouder(s).

5.       Jong geleerd is oud gedaan

Dit is uiteraard een bekend gezegde. Het voorkomen van gebitsproblemen is in de meerderheid van de gevallen te voorkomen door op jonge leeftijd goede instructies en voorlichting te krijgen van de tandarts. Hierbij is het makkelijker om een gewoonte aan te leren dan een oude gewoonte te veranderen

BRON: www.knmt.nl
Nieuw bij ons in de praktijk. Een kroon in 1 afspraak dankzij de onze nieuwe mondscanner.

Datum 20 september 2019

Kronen, bruggen, inlays, onlays of facings kunnen wij sinds kort vervaardigen middels een restauratiemethode waarbij met behulp van computertechniek restauraties worden vervaardigd (CAD/CAM). Deze restauratiemethode noemen we CEREC.

Het systeem bestaat uit: een camera, een scanner, 3D software en een computergestuurde slijpapparaat en een keramiekoven. Met CEREC kan in veel gevallen binnen één en hetzelfde bezoek een kroon of een andere vervangende restauratie worden gemaakt.


Hoe werkt het?

Om een groot gat in uw tand of kies te restaureren, of voor een ontbrekende tand of kies, gaat de tandarts als volgt te werk:

  1. De tandarts slijpt de tand of kies die behandeld moet worden in de vorm die nodig is om de tandvervanging te kunnen maken.
  2. De tandarts scant uw de mond. Zo heeft hij de juiste registratie van de gegevens, die CEREC nodig heeft om de tandvervanging te kunnen maken. U hoeft nu dus niet te “happen”. U hoeft niet twee keer terug te komen, omdat de tandarts de tandvervangingen en de registratie niet meer extern hoeft te laten vervaardigen.
  3. Op de computer verschijnt het 3D beeld van de situatie in uw mond. De tandarts bekijkt dit samen met u en laat u zien hoe de nieuwe situatie zal worden.
  4. Een opening tussen de tanden kan opgevuld worden door de “nieuwe” tanden of kiezen wat breder of hoger te maken. Ook andere vorm-veranderingen zijn mogelijk. Het te gebruiken materiaal is te verkrijgen in een scala van kleuren en helderheden.
  5. Nu de vorm is bepaald wordt deze aan het frees-apparaat doorgegeven. De tandarts zet een blokje materiaal in de juiste kleur in het frees-apparaat en de CEREC-slijpeenheid vervaardigt de tand-vervanging. Vervolgens wordt de restauratie ingekleur, afgelakt en in een over geplaatst.
  6. Dit proces duurt ongeveer 1 uur. U kunt deze tijd in de wachtkamer wachten of u komt na een uur weer terug naar de praktijk.
  7. Wanneer de kroon/restauratie klaar is wordt deze in uw mond geplaatst en vastgezet met een speciaal soort “cement”.

U bent klaar! Met CEREC kunnen vele verschillende vormen van tandvervangingen gemaakt worden.


Home

Patiënt Worden

Over Ons

Folders

Tarieven

Klachten

Links

Contact

8:00   -   12:30    13:30   -    17:30

8:00   -   12:30    13:30   -    17:30

8:00   -   12:30    13:30   -    17:30

8:00   -   12:30    13:30   -    16:30

8:00   -   12:00    

Tandartspraktijk van den Berg

Sint Jorisbrug 2

3311 PH Dordrecht

Bereikbaar via: 078 6134194

Home

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Openingstijden:

HomeInschrijvenOver onsFoldersTarievenKlachtenLinksContact